10 Μαΐου 2010

ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - ΡΙΖΕΣ

O ΑΙΟΛΙΚΟΣ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1975 , μετά από τη συγχώνευση των ομάδων του «Άτλαντα» και «Απόλλωνα».

ΑΙΟΛΙΚΟΣ ;;; 1890 ;;;

Οι ρίζες του μπορούν να εντοπιστούν αρκετά χρόνια πίσω στη Σμύρνη του 1890. Συγκεκριμένα σε εκπομπή της ΕΡΤ για τη Μικρά Ασία έχει αναφερθεί ότι οι ρίζες του ονόματος προέρχονται από το γεγονός του ότι μια ομάδα ντόπιων Ελλήνων με το όνομα ΑΙΟΛΙΚΟΣ έδινε ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες Άγγλων ναυτών. Πιθανόν λόγω του ονόματος , η καταγωγή των μελών της ομάδας να ήταν από το Αϊβαλί ή τη Μυτιλήνη, γιατί όχι και από τις δύο περιοχές μιας και Μυτιληνιοί και Αίβαλιώτες έχουν κοινή ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ.

«ΔΙΑΓΟΡΑΣ» - «ΑΤΛΑΣ» 1906 -7

Στους «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ» της Σμύρνης του 1899 και το 1906 έλαβε μέρος και
σωματείο από τη Λέσβο , αλλά δεν γνωρίζουμε το όνομά του. Το σωματείο του 1906 πιθανόν να είναι ο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ Μυτιλήνης» , ο πρώτος αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε στην τουρκοκρατούμενη Λέσβο και από τη διάσπαση του οποίου προήλθε ο «ΑΤΛΑΝΤΑΣ», ο πρόγονος του σημερινού «ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ».

«ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΚΥΔΩΝΙΩΝ – 1906»

Τα Αιολικά σωματεία : «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» Μυτιλήνης, «ΑΤΛΑΣ» Μυτιλήνης και "Γ.Σ Αιολικός Κυδωνιών με έτος ίδρυσης το 1906" συμμετέχουν στους ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του 1907.

Η κατάταξη βάση των μεταλλίων ήταν :
1. Εθνικός ΓΣ Αθηνών
2. Πανελλήνιος ΓΣ Αθηνών
3. Πανιώνιος ΓΣ Σμύρνης
4. ΓΣ Απόλλων Σμύρνης
5. Γ.Ε. Πατρών
6. Παναχαϊκός ΓΣ
7. Ηρακλής Ταταούλων
8. Πέλοπας Μελαντίας
9. ΓΣ Βόλου
- Ίφιτος Καΐρου,
- Αιολικός Κυδωνιών

Η παραπάνω κατάταξη δείχνει ότι ο «Αιολικός Κυδωνιών» πρέπει να πήρε τουλάχιστον ένα μετάλλιο, αφού διαφορετικά έστω και τελευταίοι θα αναφέρονταν ο « ΑΤΛΑΣ» και ο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ».

«ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ» 1906 – 1908

Στο Αϊβαλί διοργανώθηκαν το 1906 ή το 1907 οι Α΄ ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ . Το 1908 διεξάγονται οι Β΄ ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ στους οποίους συμμετέχει και η ομάδα του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

Oι αγώνες στο Αίβαλί έχουν την προϊστορία τους. Όπως μας πληροφορεί ο Dιdot , Αθλητικούς αγώνες γίνονταν στις Κυδωνίες της Μ. Ασίας στα πριν την Επανάσταση του 1821 χρόνια: «Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αυτές τις γιορτινές ημέρες [του Πάσχα] είναι αφιερωμένες σε αγώνες που θυμίζουν αυτούς της αρχαιότητας. Από το πρωί, η δημόσια πλατεία στις Κυδωνίες, μεταμορφωμένη σε γυμναστήριο, ήταν γεμάτη αθλητές. Γιατί σ' αυτήν την πόλη, όπως επίσης και στην Πέργαμο, η πάλη έχει γίνει τέχνη με δασκάλους. Το ρίξιμο του μαρμάρινου δίσκου διατηρείται ακόμη σε μερικά νησιά».



«Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ» 1910

Αργότερα, το 1909 στη Λέσβο ιδρύθηκαν και τα εξής σωματεία :ο Γ.Σ. Ηρακλής Παπάδου, ο Γ.Σ. Ηρακλής Μόριας και το σωματείο Σωκράτης Παμφίλων. Κατά την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, οι αθλητικοί σύλλογοι του νησιού μας, παράλληλα με τις αθλητικές τους δραστηριότητες φρόντιζαν ώστε να καλλιεργείται και η εθνική συνείδηση των μελών τους. Δυστυχώς η αθλητική δραστηριότητα των παραπάνω συλλόγων ήταν σύντομη, λόγω της «δίκης του ΑΤΛΑΝΤΑ». Η εθνική δράση του «ΑΤΛΑΝΤΑ» προκάλεσε τη μήνι των Τούρκων με αποτέλεσμα το Δ.Σ. του συλλόγου να οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η δίκη επρόκειτο να γίνει στη Ρόδο γιατί οι Τούρκοι φοβόντουσαν ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στο νησί μας από υποστηρικτές του «ΑΤΛΑΝΤΑ». Σύμφωνα με τον Στρατή Αναγνώστου η απόφαση απόρριψης της αίτησης μεταφοράς της δίκης στην πρωτεύουσα του βιλαετιού του Αρχιπελάγους,στη Ρόδο" οφείλεται σε "παρασκηνιακές ενέργειες" Η δίκη έγινε στη Μυτιλήνη από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 1910.
Από τους 32 κατηγορούμενους (τα 4 ιδρυτικά μέλη και 28 μέλη) παρουσιάσθηκαν μόνο οι τρεις. Ο Πρόεδρος του" ΑΤΛΑΝΤΑ" βιομήχανος Στ. Γεωργιάδης και οι Π.Αναστασίου και Γερασ. Πετρογιάννου. Οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν. Το κατηγορητήριο ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Περιελάμβανε και την κατηγορία "διακίνησης όπλων με σκοπό τη στάση". Μάλιστα δύο Τούρκοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν αθλητές του "ΑΤΛΑΝΤΑ" πάνω σε κάρο φορτωμένο με όπλα (γκράδες), ενώ ο δεκανέας Μουχιντίν κατέθεσε ότι άκουσε πυροβολισμούς και είδε μέλη του συλλόγου να κρατούν μικρές ελληνικές σημαίες.. Σύμφωνα με τον Στρατή Αναγνώστου ως εκπαιδευτή του "ΑΤΛΑΝΤΑ" είχαν καλέσει από την Αθήνα αξιωματικό του ελληνικού στρατού και τα μέλη του έφεραν κονκάρδες που έμοιαζαν με ελληνικές σημαίες. Στις αθλητικές δε εκδηλώσεις και στις παρελάσεις που διοργάνωνε το σωματείο , οι αθλητές περνούσαν συντεταγμένα με στρατιωτικό βήμα και υπό τους ήχους ελληνικών εθνικών εμβατηρίων"
Σημαντική ήταν η παρουσία στη σύνθεση του δικαστηρίου δύο χριστιανών του Αναστάσιου Αποστόλου και του Νικολάου Νιάνια. Ας σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας της δίκης Αλή Κεμάλ παραιτήθηκε και η δίκη έγινε παρουσία του Ελμάς Εφέντη απεσταλμένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, όμως απαγορεύτηκε η λειτουργία του σωματείου και μαζί με τον «ΑΤΛΑΝΤΑ» αναστέλλεται και η λειτουργία των υπολοίπων σωματείων του νησιού.


Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πλοία του αγγλικού και του γαλλικού στόλου ελλιμενίζονται στον Κόλπο της Γέρας και ομάδες από στρατιώτες των παραπάνω χωρών δίνουν ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες Ελλήνων στρατιωτών.

1924 -1930 «ΑΠΟΛΛΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

1924 Οι φίλαθλοι του "ΑΤΛΑ" και του "ΔΙΑΓΟΡΑ" ιδρύουν τον "ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ"

Το 1925 ιδρύονται στη Μυτιλήνη τα ποδοσφαιρικά σωματεία «Νίκη», «Μυτιληναϊκός» και «Αρμενική Ένωση».

Το 1926 έχουμε την πρώτη επίσκεψη αθηναϊκής ομάδας στο νησί . Η ομάδα της ΑΕΚ επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη και δίνει φιλικό παιχνίδι με την «Αρμενική».

Το 1930 η ΑΕΚ έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τους Μυτιληνιούς φιλάθλους, όταν ήρθε στο νησί μας για να δώσει φιλικό παιχνίδι με τον «Παλλεσβιακό», τον οποίο και κέρδισε με 5-1.

Επίσημα σωματεία το 1930 ήταν: ο «Απόλλων Μυτιλήνης» ο «Παλλεσβιακός» ο «Παγγεραγωτικός», ο «Ερμής Παμφίλων», ο « Αετός Μυτιλήνης», ο « Θησέας Παναγιούδας», , ο « Άρης Μυτιλήνης», ο «Αχιλλέας Πέτρας», ο « Αχιλλέας Μυτιλήνης», ο «Ηρακλής Μυτιλήνης», , ο «Μικρασιατικός» και η «Νίκη».


ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ
Τη χρονιά 1964-65 στο Β΄ όμιλο της Β Εθνικής το νησί εκπροσωπούσε ομάδα με το όνομα Αιολικός. Την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε και ανέβηκε η ΑΕΜ του (Χ.Γραμμού). Πιθανόν οι "νονοί" του ΑΙΟΛΙΚΟΥ το 1975 , να είχαν στο νου τους τον ΑΙΟΛΙΚΟ του 1965. Όπως και να έχει το πράγμα η λέξη ΑΙΟΛΙΚΟΣ είναι μια λέξη που απηχεί στο συναίσθημα του ΝΗΣΙΟΥ μας. Είναι μια λέξη που περιέχει τις λέξεις ΑΙΓΑΙΟ , ΜΙΚΡΑΣΙΑ , ΛΕΣΒΟ.
ΑΙΟΛΙΚΟΣ σημαίνει γαλάζιο, Ελλάδα, θάλασσα.



Συμπερασματικά όσα ονόματα κι αν αλλάξουμε "ΑΤΛΑΣ" _ "ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ" - "ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ;;;" "ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΚΥΔΩΝΙΩΝ", "ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ" "ΑΙΟΛΙΚΟΣ _ΑΕΛΚ", ότι και να συμβεί είτε είμαστε από τη Λέσβο (ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ, Γεραγώτες , Πλωμαρίτες, ΚΑΛΛΟΝΙΑΤΕΣ) είτε από τα ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ και το ΑΊΒΑΛΙ ..........................................................................

ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΑΙΟΛΙΚΟΙ



ΠΗΓΕΣ:

1. Στρατής Αναγνώστου, «Γνωστές και άγνωστες πτυχές από την απελευθέρωση της. Λέσβου» εφ. ΓΕΡΑ φ. 40
2. Αναγνώστου Στρατής, Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 και ο αντίκτυπός του στη Λέσβο, Μυτιλήνη 1997.¨
3."Ιστορία της Λέσβου"
4.Στρατής Γιαννίκος : H ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΑ. 1909 -1944. http://www.iera.gr/old/efimerida/64/3Gera_Athlitiki.doc
5. Παναγιώτης Αβαγιανός, «Η αθλητική δραστηριότητα στη Μυτιλήνη και στα. Πάμφιλα
», εφ. ΠΑΜΦΙΛΑ φ.9

6. Fermin Didot, Notes d' un voyage fait dans le levant en 1816 et 1817, Paris 1826.
Επίσης Αριστ. Σταυρόπουλου, «Επιβιώσεις της Ολυμπιακής ιδέας στην Τουρκοκρατία. Η περίπτωση του Αϊβαλί (1817)»
http://www.karaberopoulos.gr/karaberopo ... gas/32.asp

7. “ H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ» http://www.aiolikos-fans.gr/history.php
Site οπαδών του Αιολικού Mυτιλήνης

8.Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ PANTHERS 1983 http://www.panthers.gr/panthers/index.p ... &Itemid=13

9.Σύνδεσμος Φιλάθλων Παναχαϊκής «ΑΧΑΙΟΙ 3» ,
http://www.axaioi3.gr/forum/index.php?topic=225.msg%msg_id%

10.Εφ. «Αθλητική Ηχώ» , 5 Οκτωβρίου 1964
11. Αρχείο Νίκο Πεσματζόγλου, δες και Αιολικός 1964-65 !!!!
viewtopic.php?f=3&t=2554



Ακολουθούν φωτο από το άρθρο του Στρ. Αναγνώστου στην εφ. "ΓΕΡΑ" και από το βιβλίο "ΙΣΤΟΡΙΑ της ΛΕΣΒΟΥ" που αναφέρονται στη "ΔΙΚΗ των ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ"








Δεν υπάρχουν σχόλια: